»پی آر پی
پلاسمای غنی از پلاکت (platelet-rich plasma) یا همان پی آر پی (PRP) ماده ایست که با تزریق شدن به خون توانایی درمانی و بهبود دارد. پلاسما جزئی از خون شماست که در بر دارنده فاکتورهای خاص و پروتئین است. این موارد به انعقاد (لخته شدن) خون کمک میکنند. همچنین انواع خاصی از پروتئینها در پلاسما وجود دارند که برای رشد سلولی مورد نیازند. ترکیب فعلی پی آر پی طی تحقیقات گسترده، با ایزوله کردن و انتخاب هدفمندانه از اجزا پلاسمای جدا شده از خون بدست آمده است. باور کلی این است که تزریق پی آر پی به بافتهای آسیب دیده، موجب تحریک بدن شما برای تولید سلولهای جدید و سالم میشود. طی این فرآیند سلولهای جدید تولید شده جایگزین قسمتهای آسیب دیده بافت مورد نظر میشود. همچنین با حضور فاکتور رشد در بافت مورد نظر طی تزریق پی آر پی این ترمیم بافتی با سرعت بیشتری انجام میشود. فعلا کاربردهای این روش و تاثیرات آن به طور کامل به اثبات نرسیده، با این حال ورزشکاران بزرگ و افراد زیادی برای ترمیم آسیب دیدگیهایشان در حال انجام آن هستند.
برای درمان پی آر پی، ابتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته میشود. این مقدار تقریباً برابر با خونی است که برای آزمایش خون در آزمایشگاه از شما دریافت میشود؛ یعنی حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیلیتر. نمونهی خون شما درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار میگیرد. در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخشهای مختلف خون جدا میشوند.
تزریق پی آر پی به بافتهای آسیب دیده، موجب تحریک بدن شما برای تولید سلولهای جدید و سالم میشود.
در نهایت محلولی به دست میآید که غنی از پلاکتهای خونی است. احتمالاً با نقش اصلی پلاکتها که لخته کردن خون و جلوگیری از خونریزی است، آشنا هستید. علاوه بر این، پلاکتها نقش بسیار مهمی در فرآیند بهبودی و ترمیم آسیبهای بافتی دارند.
بعد از جداسازی و آمادهسازی محلول PRP، آن را به پوست شما تزریق میکنند. با ورود محلول به ناحیهی دچار مشکل، فاکتورهای رشد از پلاکتها آزاد میشوند. این فاکتورها سه عملکرد مهم انجام میدهند:
باعث تحریک تشکیل کلاژن میشوند. پروتئین کلاژن به نوعی سیمان بافتهای شما است.
باعث تشکیل عروق خونی جدید میشوند.
باعث ساماندهی و تقسیم سلولها میشوند.
اهداف پی آر پی چیست؟
تحقیقات گستردهای برای بررسی تاثیرات پی آر پی در جوانب مختلف سلامت انسان در حال انجام است که بعضی از آنها را معرفی می کنیم:
..پی آر پی وریزش مو
یکی از روشهای جلوگیری از ریزش مو و هم زمان تحریک رشد مجدد موهای از دست رفته تزریق پی آر پی به پوست سر است.
کاشت مو
در کاشت مو، پی آر پی به صورت تزریق یا اسپری برای ناحیهی گیرندهی مو استفاده میشود. به این ترتیب فرآیند جایگیری گرافتها در پوست سر با سرعت بیشتری انجام شده و زخمهای کوچک ناحیهی گیرنده نیز زودتر بهبود مییابد. همچنین اگر احتمال ایجاد اسکار برای بیمار وجود داشته باشد، پی آر پی تا حد خوبی این خطر را برطرف میکند.
اگر رشد موهای شما بعد از کاشت مو ضعیف باشد، میتوان از PRP برای بهبود آن استفاده کرد.